Dut Ağacı Özellikleri Dut ağacı, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yaprakları ile aynı renkte çiçek açan bir ağaç türüdür. Boyu 3-15 metre arasında değişebilir. Ana vatanının Çin olduğu bilinmektedir. Ülkemizde beyaz dut ve kara dut ağırlıkta olmak üzere hemen hemen her yerde yetişmektedir. İpek böceği, dut ağacının yapraklarını tüketerek büyür. Bu nedenle eski zamanlarda ipek üretiminde dut ağacından faydalanılırdı. İpek üretimi, ülkenin zenginlik ve refah seviyesini artırırdı. Ancak günümüzde doğal ipeğin yerini kimyasal yollarla elde edilen suni ipek aldığı için, dut ağacı yetiştiriciliği eski önemini kaybetmiştir. Dut ağacının odunu son derece sağlam ve esnek bir yapıya sahiptir. Dut ağacının en önemli yetiştirilme sebebi ise dut meyvesidir. Dut meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir. Ayrıca kaynatılarak dut pekmezi elde edilir. Dut pekmezi, eski zamanlardan beri bir ilaç ve şifa kaynağı olarak tüketilmektedir. Bir çorba kaşığı pekmez, bir bardak su ile sulandırılıp içecek olarak tüketilebilir. Günümüzde modern tıp, dut pekmezini incelediğinde organik bir ilaç deposu olduğunu ve sağlık açısından genç yaşlı herkesin mutlaka dut pekmezinden faydalanması gerektiğini belirtmiştir. Ancak dut pekmezi tüketimi olması gereken düzeyde değildir. Özellikle çocuklar, sağlıklı olan dut pekmezi yerine sağlıksız abur cuburları tercih etmektedirler. Bilinçli anne babalar, çocuklarını ve aile fertlerini sağlıklı beslenmeleri için dut pekmezi tüketmeye teşvik etmelidirler. Dut ağacı, kolay yetiştiği için ülkemizin her tarafında birçok bahçede yetiştirilmektedir. En İyi Bilinen Dut Ağacı Cinsleri
Dut Ağacının Özellikleri ve Meyvesinin Faydaları
|