Dut meyvesinin bilinen en az 20 çeşidi vardır. Bu türler içinde en çok yetişen ve bilinen beyaz dut, diğer adıyla Morus alba, özellikle Kemaliye ve İç Anadolu Bölgesi'nde sıkça yetiştirilir. Anadolu topraklarında yetişen endemik bir bitki olan beyaz dut, mevsimi geldiğinde dalında ya da toplandıktan hemen sonra tüketilmelidir. Dut meyvesi çok narin bir yapıya sahip olduğundan, toplandıktan kısa bir süre sonra tadında değişim meydana gelir. Bunun nedeni, dutun bünyesinde barındırdığı farklı etkin elementlerin hasattan yaklaşık 2-3 saat sonra değişim göstermesidir. Genellikle petunidin maddesi bu kısa sürede kaybolur. Beyaz dut kurusu özellikle soğuk kış günlerinde konuklara ikram edilerek uzun geçen kış gecelerinde sohbetler eşliğinde ağızları tatlandırır. Ayrıca, beyaz dut kurusunun doğal antibiyotik içeriğinden faydalanırken tatlı ihtiyacınızı da karşılamış olursunuz. Beyaz Dut Kurusu ile Gelen Mucize Egzama Hastalığına Karşı Beyaz Dut Kurusu Kürü Egzamaya karşı oldukça etkili olduğu bilinen beyaz dut kurusu kürü için 2 su bardağı kaynamakta olan suyun üzerine 1 avuç kadar beyaz dut kurusu ekleyin ve 5-6 dakika kadar hafif ateşte kaynatın. Verilen sürenin ardından kaynamakta olan beyaz dut kurusunu ocaktan alarak ılımasını bekleyin. Ilıyan suyun içine egzamalı ellerinizi koyarak yaklaşık 10-12 dakika bekletin. Ellerinizi hemen yıkamayarak 1-2 saat kadar bekledikten sonra bol su ile yıkayın ve kurulayın. Egzama rahatsızlığı bileklerinizde veya ayaklarınızda ise hazırlanan kürü bir kepçe yardımıyla istenilen kısımlara 10 dakika süreyle dökerek beyaz dut kurusunun faydalarından yararlanın. Bu kürü haftada en az üç defa uygulamaya devam edin. Kandaki İltihaba Karşı Beyaz Dut Kurusu Kürü Chemical Reaktif Protein (CRP) oranı yüksekse, bu oranı düşürmek için beyaz dut kurusu mükemmel bir rol oynar. 2 su bardağı kaynamakta olan suyun üzerine 1 avuç kadar beyaz dut kurusu ekleyin ve kısık ateşte 5-6 dakika kadar kaynatın. Verilen sürenin sonunda hazırlanan kürü ocaktan alarak ılımasını bekleyin. Elde edilen kürü süzerek yarısını sabahları aç karnına, yarısını ise akşamları aç karnına tüketin. Bu kürü 25 gün boyunca her gün taze olarak hazırlayıp tüketmek oldukça önemlidir. Beyaz Dut Kurusunun Barındırdığı Bazı Faydalı Etken Maddeler
DİKKAT: Beyaz dut kurusu kürü, şeker rahatsızlığı olanlar için kan şekeri oranını yükseltebileceği için uygulanmamalıdır. |